Remo Ronkainen Rehellistä puhetta

Kaikki blogit puheenaiheesta Tulorajat

Kannustavuutta opintotukeen

Kela tarkistaa vuosittain verotuksen tulotietojen perusteella, onko opiskelija ollut oikeutettu hänelle maksettuun opintotukeen. Opiskelijalta, joka on ylittänyt tulorajan, peritään tukea takaisin 15 prosentin korotuksen kera. Tämä ei todellakaan kannusta työntekoon.

 

Lapsilisäkö olisi verolle pantava?

HS:n artikkeli (http://www.hs.fi/kotimaa/a1458105996815?jako=eba096035f7e8cf7517e3d4a6eb56f7d) lapsilisien mahdollisesta verottamisesta kirvoitti henkilökohtaisen ajatushautomoni jälleen suoltamaan tekstiä aiheesta.

Opintotuen tulorajojen poisto kallis ratkaisu

Eilisellä eduskunnan kyselytunnilla kaksi kansanedustajaa, perussuomalaisten Kike Elomaa ja kristillisdemokraattien Sari Essayah esittivät opintotuen tulorajojen nostamista helpottamaan opiskelijoiden asemaa. Hyvä ajatus muuten, mutta ajattelivatko kansanedustajat tulorajojen nostamisen hintalappua?

Liikaa tienaava, liikaa juhliva ja muuten vain liian opiskelija

Taas on se aika vuodesta, kun moni opiskelija saa hämmästyksekseen huomata ansainneensa liikaa. Samaan aikaan valtaosalla näistä työn syntisistä, opintojensa ohella liikaa ansainneista ja tuloistaan veroja maksaneista opiskelijoista, pankkitili kuitenkin hipoo kriittistä pistettä. Moni joutuukin siksi syömään pelkkää kaurapuuroa ainakin pari seuraavaa kuukautta, että saa maksettua syntinsä takaisin kansaneläkelaitokselle ruhtinaallisen 15 % koron kera.

Kuinka paljon ulkomaalaiseen rakastuminen saa maksaa?

Hallitus suunnittelee tulorajan asettamista perheenyhdistämiselle. Kansainvälistä suojelua vaativalta saatetaan tulevaisuudessa vaatia 1700 euron nettotuloja kuukaudessa, jotta hän voisi tuoda lähtömaahan jääneen puolisonsa Suomeen. Jos lähtömaassa odottaa kaksi lasta, nettotulojen pitäisi olla 2600 euroa kuukaudessa.

Opintotuen tulorajat pois

Taas alkuvuodesta useampi opiskelija tai juuri työelämään siirtynyt on saanut mukavan yllätyksen Kelalta. Kela on päättänyt rangaista opiskelijaa ahkeruudesta. Sain itsekin postia, jossa minulta peritään merkittävä summa opintotukea takaisin korkojen kera. Useissa tapauksissa kyse ei ole vain takaisin perinnästä, vaan henkilö joutuu maksamaan huomattavasti suuremman summan Kelalle. Esimerkiksi henkilö A on ylittänyt sallitun tulorajan 50 eurolla ja joutuu maksamaan takaisin lähes 600 euroa Kelalle. Kuulostaako reilulta?

Opiskelijan tulorajat

Eräs nuori toimittaja kirjoitti kolumnissaan, että opiskelijoita rangaistaan ahkeruudesta, sillä tulorajoilla estetään heidän työntekonsa. Opiskelijoiden tulorajat tulisi siksi poistaa. Tämä on aika usein kuultu väite. Lisäksi kyseinen toimittaja ehdotti opintotuen muuttamista ”opiskelijan palkaksi”, jonka saisi sitten kun tietty määrä suorituksia on tehty. Tällaisena palkkana se kuuluisi täysimääräisenä jokaiselle tutkintonsa suorittajalle riippumatta muista tuloista.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä