Remo Ronkainen Rehellistä puhetta

Hakaniemen veroparatiisi

 

Tällä viikolla paljastui laaja tietovuoto veroparatiiseista ja niiden yhteyksistä useisiin valtion päämiehiä. Myös Nordea-pankin yhteydet ovat tulleet selviksi. Veroparatiisien toiminta vetää hiljaiseksi. On yhteiskunnan toimivuuden kannalta ongelmallista jos osa sen jäsenistä välttelee verojen maksua. Näin ovat tehneet yksityishenkilöt kuin myös yritykset.

Suomessa poliitikot oikealta vasemmalle ovat paheksuneet veroparatiisien toimintaa ja niihin yhdistettyjä toimijoita. Mutta valitettavasti veroparatiisit eivät ole vain Panamassa ja Neitsytsaarilla. Niitä on lähempänä. Joku voisi sanoa, että jopa Hakaniemessä.

Tiesitkö, että AY-liikkeet eivät maksa tuloistaan mitään veroja.  Syy on siinä, että ammattiyhdistysliikettä pidetään yleishyödyllisiä yhdistyksenä. Tuotot eivät ole pieniä. Vuosikymmenten aikana hankitut tulot ovat joidenkin arvioiden mukaan jopa 40 miljardia euroa.Hakaniemen saamat maksut ovat lisäksi verovähennyskelpoisia. Heidän ei myöskään tarvitse julkaista tilinpäätöksiään tai omistuksiaan.

Avoimuuden puute, valtaisat tulot, verovähennysoikeus sekä verovapaus saavat kysymään, onko veroparatiiseja lähempänä kuin luulemmekaan?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän jarnolappalainen kuva
Jarno Lappalainen

Harva yhdistys tai säätiö maksaa veroja tuloksestaan. Haluatko panna kaikki yhdistykset verolle?

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Siltä osin kun ne harrastavat liiketoimintaa, niin kyllä.

Haluatko laajentaa verovapaata liiketoimintaa muillekin toimijoille, ja jos, niin mille niistä?

Käyttäjän jarnolappalainen kuva
Jarno Lappalainen

Kaikesta liiketoiminnasta?

Nykyäänhän monella aktiivisesti toimivalla vakavaraisella yhdistyksellä on varoja pahan päivän varalle. Usein nämä varat on sijoitettu vähintään siten, että niiden arvo säilyy. Harjoitetaan siis elinkeinotoimintaa. Nykylaki lähtee käsittääkseni siitä, että tarkastellaan yhdistyksen tarkoituksen mukaisen yleishyödyllisen toiminnan ja muun toiminnan suhdetta. Jos yleishyödyllinen toiminta jää vähäiseksi, joudutaan verotuksen piiriin. Tähän puuttuminen olisi aika merkittävä muutos, joka vaikuttaisi hyvin paljon ay-liikettä laajemmin.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #4

Yleishyödyllisyysstatuksen poistaminen työmarkkinajärjestöiltä ei vaikuttaisi työmarkkinajärjestöjä laajemmin.

Tämä olisi jo nykylain puitteissa mahdollista, sillä

"Yhdistystä tai säätiötä ei voida pitää yleishyödyllisenä, jos liiketoiminnasta muodostuu niin merkittävä osa toimintaa, että sitä voidaan pitää tärkeänä toimintamuotona tai jopa toiminnan painopisteenä."

Tällä hetkellä omaisuuden kasvattaminen ja hallinnoiminen ovat merkittävä osaa toimintaa monessa työmarkkinajärjestössä, vai miten muuten on selitettävissä luokkaa miljardien omaisuus, jonka ne ovat yhteensä onnistuneet keräämään.

Vai vahingossako tuo omaisuus on kertynyt?

Lähde: https://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakka...

Käyttäjän jarnolappalainen kuva
Jarno Lappalainen Vastaus kommenttiin #5

Ronkaisen 40 miljardia on (ilmeisesti) eräs arvio 40 vuoden aikana kertyneistä jäsenmaksutuotoista. Aika erikoista olisi, jos yhden yhdistyskategorian jäsenmaksutuotot laitettaisiin veronkannon alaiseksi.

Toivottavasti Remokin ehtii vastaamaan, kuinka laajasti hän haluaisi yhdistysten tuloja verottaa!

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #6

En usko itse noin suureen summaan, mutta 2-3 miljardia on jo kasassa helposti yleisesti saatavilla olevista tiedoista: http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/206821-v...

Toki tässäkin pitkälle päästäisiin jo sillä, että yleishyödyllisten yhdistysten taseista tehtäisiin julkisia (miksipä ei?)

Ja tarkennuksena vielä, yleishyödyllisyysstatuksen poistaminen ei toisi verotuloja pelkästään jäsenmaksutuotoista, se toisi sitä myös sijoitustuotoista.

Yleishyödyllisyysstatusta ei myöskään lain mukaan katsota kategorioittain, vaan per yhdistys.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #7

On oikeastaan kummallista että tässä yhteydessä edes keskustellaan yleishyödyllisyydestä. Ammattiliittojen tehtävänähän on valvoa jäsentensä etua. Sehän on jo määritelmällisesti niin kaukana yleishyödystä kuin pääsee, määritellyn kollektiivin hyötyä siinä ajetaan eikä yleistä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jarno Lappalainen

Yhdistykset voisivat vaikka nyt alkuun siirtyä arvonlisäverovelvollisiksi. Yleishyödylliset yhdistykset on vapautettu arvonlisäverosta jäsenmaksuista, myymistään tuotteista ja palveluista.

Vihreät näyttävät olevan eduskunnan keskusteluissa poikkeuksellisen agressiivisa verotuksen suhteen, mutta teot ja päämäärä on valikoivaa.

Käyttäjän remoronkainen kuva
Remo Ronkainen

Mikäli ne harrastavat liiketoimintaa, niitä pitää verottaa. Nykyinen järjestelmä on epäreilu ja kohtelee erilaisin kriteerein liiketoiminnan parissa työskenteleviä.

Pekka Iiskonmaki

Vasemmiston ahneus ja kaksinaamaisuus ei enään yllätä. He ovat jo korttinsa näyttäneet.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

AY-liike ei todellakaan ole yleishyödyllinen yhdistys, eikä millään tavoin perusteltavissa ainakaan verovapauden kannalta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Antti Rinne sanoi telkkarissa, että siirtää SDP:n kolme jäsenmaksutiliä Nordeasta. Tiedätkö, mihin pankkiin?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jouni Snellman

Se onkin varsin hankalaa, koska pankkien hallinnoimat rahastot sijoittavat myös epäeettisiin osakkeisiin ja rahastot hyödyntävät myös veroparatiisien laillista hyödyntämistä verosuunnittelussa.

Samoin useimpein pankkien suurimmat omistajat, kuten eläkeyhtiöt, osakerahastot ja säätiöt, pyrkivät verosuunnittelussaan valitsemaan eläkerahoja ja varoja sijoittaessaan huomioimaan laillisen verotuksen minimoimisen mahdollisuuden.

Eläke- ja sijoitusrahastojen kaltaisten sijoituslaitosten sijoitustuottojen verovapaudella on luonteva ja johdonmukainen peruste. Sinä maksat verot nostaessasi eläkettäsi, sijoitusrahastojen osuuksia joko ansio- tai pääomatulona.

Ehkäpä ratkaisu olisi Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen ehdottama Kansan Pankki joka ei peri asiakailtaan korkoja eikä kuluja. Ehkä sdp lähten mukaan Kansan Pankkiin.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kävin muutama kuukausi sitten tapaamassa asiakasneuvojaa Nordean Keskuskadun konttorissa enkä ymmärtänyt näistä uusista sijoitusinstrumenteista mitään.

Toimituksen poiminnat