Remo Ronkainen Rehellistä puhetta

Kannustava perusturva hallituksen perustulokokeilun malliksi?

  • VATT tutkimus elokuu 2015
    VATT tutkimus elokuu 2015

Kelan pääjohtaja myönsi sosiaaliturvassa olevan liikaa kannustinloukkuja. Tueksi väitteilleen hän otti grafiikan VATT:n tänä syksynä julkaistusta tutkimuksesta.

Grafiikka puhuu karua kieltään suomalaisesta sosiaaliturvajärjestelmästä. Alle 2500 euron kuukausipalkalla ei kannata tietyissä tapauksissa ottaa työtä ollenkaan vastaan. Vasta kun tulosi nousevat yli 2600 euron on palkkatyö näissä tapauksissa kannattavaa.

Kristillisdemokraatit ottivat saman grafiikan esille jo aiemmin syksyllä tuodessaan kannustava perusturva-mallin suuremman yleisön tietoon. Kristillisdemokraattien malli on kuitenkin saanut vähän huomiota mediassa, vaikka se ratkaisee huomattavasti perustulomalleja paremmin erilaisia kannustinloukkuja. Onko niin, että oikeita ratkaisuita esitetään nyt "väärän" puolueen toimesta?

Kannustava perusturva poistaisi varsinkin asumistukiin ja lapsilisiin liittyviä kannustinloukkuja. Kristillisdemokraattien mallin kaltainen järjestelmä on jo kokeilussa Iso-Britanniassa. Alustavat tulokset toivat esille, että lapsiperheiden käteen jäävä osuus palkkatyöstä kasvoi ja työn teon kannattavuus parani selkeästi.

Olisi hallitukselta viisautta ottaa omassa perustulokokeilussaan esimerkkiä Kristillisdemokraattien mallista. Nyt tarvitaan puolueiden välistä yhteistyötä, jotta suomalainen työnteko olisi kannattavaa, sosiaalinen oikeudenmukaisuus toteutuisi ja työttömyyttä saataisiin pienennettyä. Kannustava perusturva olisi yksi oikea askel tällä tiellä.

 

Remo Ronkainen

KD Nuorten puheenjohtaja

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän AkiRuotsala kuva
Aki Ruotsala

Hyvä huomio Remo. Toivottavasti mallin kehittelyssä päästään eteenpäin.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Perustulon ympärille pitää rakentaa kokonaisuus johon kuuluu mm. matalat peruselinkustannukset ja alhainen irtisanomissuoja (Tanskan-malli).

Irralisena muutoksena perustulo tuskin tulee toimimaan halutusti.

Pk-seudun asuntokuplan purkaminen on olennainen osa perustulomalliin siirtymistä.

Käyttäjän taivassalomilka kuva
Milka Taivassalo

Toivottavasti KD:n kannustava perusturva-malli tulee tosiaan huomioiduksi kokeilussa! Hyvä kirjoitus Remo.

Toimituksen poiminnat