Remo Ronkainen Rehellistä puhetta

Palkka- ja veroalennuksella Suomen talous nousuun?

 

Helsingin sanomat julkaisi sunnuntaina 9.11.2014 mielenkiintoisen artikkelin: ”Sokkihoitoa lamaan: Tunneli Tallinnaan vai asuntolainan lyhennykset kulutukseen?” Artikkelissa esitettiin useita melko radikaalejakin vaihtoehtoja, joilla Suomen taloutta voitaisiin saada nousuun.

Yhtenä vaihtoehtona esitettiin palkkojen selvää leikkausta ja samanaikaisesti tehtävää verojen alennusta. Jos palkkoja ja veroja lasketaan samanaikaisesti, jää palkansaajalle teoriassa saman verran rahaa kulutukseen kuin aikaisemminkin. Hyöty olisi kuitenkin siinä, että Suomesta tulisi edullisempi kohde investoida. Tämä lisäisi työpaikkoja sekä vientiä. Palkka-alen riskinä on kuitenkin kulutuksen väheneminen. Tästä syystä artikkelissa esitettiin, että tehokkainta voisi olla tehdä palkka-ale erityisesti vientialoille. Palkkojen alentamista kompensoitaisiin erilaisilla optioilla, joita työntekijät saisivat.

Palkkojen jäädyttämistä on ehdotettu myös aiemmin yhtenä keinona lisätä Suomen kilpailukykyä. Viimeksi tätä vaati Jyrki Häkämies toissapäivänä. Samalla tulisi kuitenkin keventää verotusta, mikäli ostovoima halutaan pitää ennallaan. Verotuksen alentamisen puolesta puhuu myös se, että suomalaisen, joka tienaa yli 26 800 euroa vuodessa, marginaaliveroprosentti on yli 7 % korkeampi kuin muissa Euroopan maissa keskimäärin. Palkkojen jäädyttämisen puolesta puhuu taas se, että finanssikriisin jälkeen työn tuottavuus on romahtanut, mutta palkat nousseet.

Onko kuitenkaan realistista ajatella, että palkka- ja veroale nostavat Suomen talouden nousuun? Mielestäni nämä voivat olla toimivia hätäkeinoja, mutta eivät pidemmän aikavälin ratkaisuja. Globaalin kilpailukyvyn säilyttämiseksi Suomessa ei ole varaa enää nostaa palkkoja. Verotuksen nostaminen taas heikentäisi entisestään kotitalouksien ostovoimaa. Kilpailukyvyn ja viennin lisääminen vaativat kuitenkin toimia. Ammattiliitot ovat lähinnä tyrmänneet annettuja ehdotuksia. Kasvua ja sitä kautta työpaikkoja ei kuitenkaan synny itsestään.

Suomen talouden kasvun edellytykset ovat siinä, että Suomi kykenee luomaan tuotteita, jotka menestyvät globaaleilla markkinoilla. Me emme ensisijassa kykene kilpailemaan hinnalla. Arktinen osaaminen, ICT, koulutus, clean tech tai energiateknologia ovat esimerkkejä aloista, jotka voivat luoda todellista kasvua Suomeen.

Palkka-ja veroale voivat olla hetkellisiä ratkaisuja talouden ongelmiin, mutta tarvitaan toimia, jotka mahdollistavat todellisen kasvun mm. edellä mainituilla aloilla.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat